Cytrulina stanowi jeden z najbardziej charakterystycznych aminokwasów, jakie zaliczane są do grupy tak zwanych aminokwasów endogennych. Są to substancje dające się przez ludzki organizm samoistnie wytworzyć, czyli składniki zsyntetyzowane. Przede wszystkim cytrulina jest ważna dla naszej wątroby. Powód? Zobacz w dalszych fragmentach naszego wirtualnego poradnika.
Wykorzystanie cytruliny w głównej mierze łączy się z cyklem metabolicznym zwanym fachowo cyklem ornitynowym, a jeszcze innymi słowy- mocznikowym. Opiera się on na tworzeniu mocznika, który wytwarzany jest z dwutlenku węgla oraz amoniaku. Co więcej, nie tylko cytrulina bierze udział w tym procesie. Równie istotne aminokwasy w tej materii to ornityna oraz arginina.
Poprzez obecność cytruliny w procesie metabolicznym tu opisywanym możliwe okazuje się zneutralizowanie amoniaku, który jest dla organizmu niestety bardzo toksyczny. W ten sposób może powstać zwłaszcza nietoksyczny mocznik.
Ponadto charakteryzowany aminokwas jest bardzo mile widziany w diecie sportowców, jako swego rodzaju suplement ich zbilansowanego programu żywieniowego, ponieważ daje sposobność zwłaszcza zwiększenia pracy i intensywności treningów, wytrzymałości mięśni oraz ogólnej poprawy kondycji sportowca. Poza tym, warto dodać, że cytrulina jest polecana przy nadciśnieniu tętniczym, a także przy cukrzycy oraz chorobach serca, zmęczeniu i anemii sierpowatej. Badania naukowe pokazują też, że cytrulina znakomicie się sprawdza w sytuacji, kiedy mamy do czynienia z początkami demencji starczej.